לימודי חינוך מיוחד – מידע חיוני

לימודים בתחום החינוך המיוחד הם חוויה מרתקת שמכשירה אנשי מקצוע שיעסקו בתחום – ויזכו קרוב לוודאי לסיפוק רב שכן עבודה עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים היא לא רק אתגר מקצועי אלא גם שליחות ובאופן כללי עבודה שיש בה לא מעט נחת.

לפני שאתם ממשיכים הלאה בקריאת העובדות, לחצו כאן לקריאה נרחבת על מסלולי לימוד חינוך מיוחד.

לפניכם 10 עובדות על לימודי חינוך מיוחד שכל מי שמתעניין בתחום צריך לדעת:

  1. אחד מכל 10 ילדים מוגדר כבעל צרכים מיוחדים

בימינו 10% מהתלמידים בישראל מוגדרים כבעלי צרכים מיוחדים. תחת כנפי הגדרה זו נכללים בעלי קשיי קשב וריכוז, ילדים עם לקויות למידה כאלה או אחרות, ילדים על הספקטרום האוטיסטי וילדים עם פיגור שכלי – ולנוכח המודעות ההולכת וגוברת לצרכים המיוחדים של הילדים סביר להניח שהאחוז רק ילך ויגדל בעתיד, כך שהביקוש לאנשי מקצוע בתחום החינוך המיוחד ילך ויגדל אף הוא.

  1. לימודי תואר ראשון בחינוך המיוחד נמשכים 4 שנים

לימודים לקראת תואר ראשון נמשכים 4 שנים וכוללים הן קורסים עיוניים והן הכשרה מעשית, שתמיד תורמת רבות להכשרת איש המקצוע ובפרט בתחום כמו החינוך המיוחד.

בתום הלימודים מקבלים הבוגרים גם תואר ראשון (B.Ed) וגם תעודת הוראה (תעודת ההוראה היא בהתאם למסלול הנבחר).

  1. הלימודים מתקיימים במכללות אקדמיות

ניתן ללמוד לתואר ראשון במספר מכללות אקדמיות המתמחות בתחום החינוך, ובהן המכללה האקדמית בית ברל, סמינר הקיבוצים ומכללת לוינסקי.

  1. המסלולים של לימודי החינוך המיוחד

סטודנטים לתואר ראשון בחינוך המיוחד יכולים לבחור מסלול מבין האפשרויות הבאות:

* חינוך מיוחד לגיל הרך (מלידה ועד גיל שש) – מסלול המקנה תעודת הוראה בגן מיוחד או משלב וכן תעודת הוראה בגנים רגילים.

* הכשרה להוראה בחינוך המיוחד ובבתי ספר יסודיים – מסלול זה מכשיר אנשי מקצוע בתחום החינוך המיוחד לגילאי 6-21 ובנוסף מקנה תעודת הוראה בבתי ספר יסודיים (מכיתה א' עד כיתה ו')

* הכשרה להוראה בחינוך המיוחד ובבתי ספר על-יסודיים – מסלול זה מכשיר אנשי מקצוע בתחום החינוך המיוחד לגילאי 6-21 ובנוסף מקנה תעודת הוראה בבתי הספר העל יסודיים.

* מסלול חינוך מיוחד לגילאים 6-21 – תעודת ההוראה במסלול זה היא לחינוך המיוחד וניתן לעבוד הן בבתי הספר המיוחדים, והן בכיתות המשלבות והמיועדות לחינוך המיוחד במסגרות החינוך הרגילות.

  1. לימודים מקיפים ועדכניים

אמנם בכל מכללה לחינוך תוכנית הלימודים שונה, אולם באופן כללי הלימודים בתחום מקיפים ונשענים על ידע עדכני בתחום.

בבית ברל לדוגמה תוכלו להשתתף בקורסים דוגמת "קשיים רגשיים, חברתיים והתנהגותיים של תלמידים", "אסטרטגיות הוראה בגן משלב" ועוד.

  1. התנסות לאורך כל תקופת הלימודים

כבר משנת הלימודים הראשונה מוקדש יום בשבוע להתנסות מעשית – בבתי ספר של החינוך המיוחד, בהוראה לתלמידים בעלי לקויות למידה ובתחום ספציפי לבחירת כל סטודנט.

  1. הכשרת אקדמאים

המכללות השונות המציעות לימודים בתחום החינוך המיוחד מקיימות גם מסלולים ייחודיים לאקדמאים שמעוניינים בהסבה מקצועית לתפקיד עם שליחות ואתגר מרגש.

  1. תוכניות מיוחדות למצוינים

בחלק ממוסדות הלימוד ישנן גם תוכניות מיוחדות לסטודנטים מצטיינים – כך למשל במכללה האקדמית בית ברל.

  1. לאחר התואר הראשון ניתן ללמוד גם לתואר שני

בוגרי תואר ראשון יכולים להמשיך את הכשרתם במסגרת לימודי תואר שני בחינוך מיוחד או במסלולים אחרים שתורמים אף הם רבות ליכולת לשפר את חייהם של הילדים בעלי הצרכים המיוחדים.

במכללת בית ברל, לדוגמה, ישנו מסלול של תואר שני הנקרא "ליקויי למידה: הערכה והתערבות חינוכית", ועוד אופציה שכדאי לשקול היא לימודי תרפיה באמנות לקראת תואר שני – מסלול שבוגריו מסייעים לילדים בעלי צרכים ייחודיים וגם למבוגרים הזקוקים לעזרה וזאת דרך האמנות.

  1. תנאי הקבלה

ניתן להתקבל ללימודי חינוך מיוחד לתואר ראשון במספר דרכים – על סמך בגרות (הממוצע המינימלי משתנה בהתאם למסלול הנבחר), על סמך שקלול של הבגרות עם הפסיכומטרי וגם על סמך פסיכומטרי בלבד (למועמדים בני 30 ומעלה).