איך איכות העובדים של איל מקיאג' תורמת למותג? חנוך רידר מסביר

איל מקיאג' הוא אחד המותגים המוכרים והבולטים בארץ. הצלחת הרשת נובעת מהמודל העסקי הייחודי שלה, אשר משלב חנויות שבהן נמכרים מוצרי איפור וטיפוח איכותיים במיוחד עם מכללות אשר מכשירות את הדור הבא של המאפרות והמאפרים בישראל – וגם מהאיכות של 350 העובדים של הרשת, שזוכים לתנאים טובים במיוחד ומחזירים במסירות ונכונות לתת את המקסימום.

מחנות במנהטן לרשת ישראלית בינלאומית

חנוך רידר מספר שאיל מקיאג' "נולדה" בשנת 1972, כששני בני זוג ישראלים, סם ואילנה הרכבי, פתחו חנות במנהטן שבה נמכרו מוצרי טיפוח ואיפור. ב-1996 הגיעה איל מקיאג' (IL MAKIAGE) לישראל, כשרידר ואשתו גלית ורטהיים, דוגמנית ומאפרת מוכרת ומוכשרת, קיבלו את הזיכיון והחלו לפתח את הרשת.

המפתח להפיכת איל מקיאג' למותג מנצח היה כאמור המודל העסקי הייחודי – מצד אחד חנויות (שמספרן כבר הגיע לכ-40, בכל רחבי הארץ) שבהן נמכרים כל המוצרים השונים, ומצד שני מכללה, וליתר דיוק 5 מכללות שבהן לומדים מאות מאפרים ומאפרות לאורך כל השנה, ובין השאר נחשפים לכדאיות השימוש במוצרי הרשת.

ההצלחה המתמשכת של הרשת הובילה בסופו של דבר לסגירת מעגל, כשב-2015 רכשה איל מקיאג' ישראל גם את המותג הבינלאומי מידי בני הזוג הרכבי. בשנת 2016 רכשה קרן השקעות אמריקאית נחשבת בשם L Catterton חלק מאיל מקיאג', 35.8% ליתר דיוק, וזאת תמורת 34 מיליון דולר (אשר משקפים שווי שוק של קרוב ל-100 מיליון דולר!) – סכום כסף זה יאפשר לאיל מקיאג' להמשיך להתפתח, ובפרט לפתוח חנויות גם בארה"ב כשהראשונה מתוכננת להיפתח בניו יורק בתחילת 2018. חנוך רידר מציין שמדובר בהשקעה שהיא גם אסטרטגית, שכן L Catterton היא חלק מתאגיד גדול בשם LVMH –  תאגיד בבעלות משפחת ארנו שהוא אחד המובילים בעולם הלייפסטייל ובין השאר מחזיק בלואי ויטון.

למה חנוך רידר מייחס חשיבות רבה לרווחת העובדים ברשת?

הצמיחה המתמדת של איל מקיאג' הפכה אותה כאמור למותג בולט בישראל, עם 40 חנויות, 5 מכללות וכ-350 עובדים. עובדי איל מקיאג' נמצאים כמובן בחנויות, במכללות ובמטה החברה, וממלאים מגוון רחב של תפקידים ובפרט שירות לקוחות, מכירות ופיתוח מוצרים חדשים בתחום האיפור והטיפוח.

עבור חנוך רידר טיפוח העובדים הוא ערך שאסור להתפשר עליו, ועל כן הוא וגלית ורטהיים הקפידו להתנהל בהתאם כבר מיומה הראשון של איל מקיאג' ישראל (אגב, הם היו אז בני 25 בלבד, ובכל זאת המודעות לחשיבות ההון האנושי הייתה גבוהה).

רידר מסביר שעובדים מרוצים הם נכס לכל חברה, ובפרט לרשת כמו איל מקיאג' שפועלת בתחום הלייפסטייל (Lifestyle) והלקשרי (Luxury). למעשה העובדים הם אחד המרכיבים העיקריים בעוצמת המותג, שהרי בסופו של דבר מי שבא במגע עם הלקוח הם המוכרות בחנויות או אנשי שירות הלקוחות בטלפון, ואם הם לא מרוצים, גם האינטראקציה עם הלקוחות לא תשדר את הערכים הרצויים מבחינת הרשת.

בנוסף לעובדה שעובדים שמשקיעים בהם מחזירים את ההשקעה לחברה, וגם נשארים לעבוד בה זמן רב יותר (דבר שכמובן גם חוסך משאבים באיתור כוח אדם, גיוסו והכשרתו, וגם הופך את העובדים למקצועיים יותר בזכות הוותק והניסיון), קיים גם הרצון להעניק להם סביבת עבודה נעימה ומעצימה ותנאים טובים ככל האפשר – חלק מה"אני מאמין" של רידר ו-ורטהיים שדוגל בהפצת הטוב ובמחויבות לאיכות (שכאמור משתקפת גם ברמת המוצרים של איל מקיאג').

מה כוללת רווחת העובדים?

מעניין לגלות שבימינו מתפרסמים לא מעט מחקרים וספרים אודות החשיבות הרבה של רווחת העובדים ותרומתה גם לביצועים העסקיים, ושהם נחשבים למתקדמים ואפילו פורצי דרך, זאת בעוד גלית ורטהיים ובן זוגה חנוך רידר הנחילו ערך זה לאיל מקיאג' כבר לפני 20 שנה.

בכל מקרה, חשוב להבין שרווחת העובדים לא מבוססת רק על שכר גבוה. למעשה, רמת שכר נאותה היא כמובן מרכיב משמעותי בשביעות הרצון מהעבודה אצל מרבית העובדים, אולם לא בהכרח החשובה ביותר, ובוודאי שאינה היחידה.

מחקרים עדכניים מגלים שעובדים בכל המדינות המפותחות וכמעט בכל הענפים מייחסים חשיבות רבה לשלל מרכיבים כשהם מחליטים כיצד להתנהג בשוק התעסוקה (שכדאי לזכור שבימינו מתאפיין בגמישות רבה ובדינמיות, כך שקל יחסית לעזוב מקום עבודה ולעבור לאחר, דבר שיש לו עלות לא רק מבחינת העובדים עצמם אלא גם מבחינת המעסיקים, שכדאי להם להשקיע בשימור ההון האנושי).

המרכיבים החשובים לעובדים הם קבלת פידבקים מהמנהלים שלהם, ובפרט פידבקים חיוביים ומחמאות (אבל גם הכוונה מדויקת כשנדרשת כזו), אופק תעסוקתי שמאפשר גם התקדמות ולכל הפחות יציבות, תחושה שסומכים עליך ומאמינים בך, גמישות והליכה לקראתך (אם למשל עובד לא יכול להגיע לעבודה ביום מסוים כי הילד שלו חולה, הוא מצפה שהמעסיקים יבינו אותו ויפרגנו לו יום חופש. במקרה כזה הוא יעבוד למחרת יותר ממה שהוא מחויב כדי להדביק את הפער), סביבת עבודה פיזית נעימה ועוד מרכיב שעובדים רבים מציינים כרב חשיבות הוא האיכות של האנשים שעובדים לצידם ובעצם נמצאים בחברתם במשך שעות רבות מדי יום.

דגש נוסף באיל מקיאג' הוא הכשרה מקצועית מקיפה ויסודית לכל העובדים, ובהתאם המוכרים והמוכרות בחנויות אמונים על מתן שירות מצוין כמו גם התאמת מוצרים אופטימלית לכל לקוח ולקוחה, וצוות המרצים בקורסים השונים שמועברים במכללות הרשת הם לא רק מאפרים ומאפרות מוכשרים במיוחד אלא גם בעלי יכולות הוראה גבוהות מאוד.