מהם היתרונות בעסקאות שניוניות?

יזמים ומנכ"לים של חברות סטארט אפ, וכן משקיעי הון סיכון, נתקלים לעתים במצבים בהם המשקיעים בחברה שלהם מעוניינים למכור מניות, או שהם בעצמם רוצים למכור חלק מהמניות שברשותם לפני אקזיט. מצב זה הפך לפופולרי מאוד בשנים האחרונות, הוא מכונה עסקת סקנדרי מאחר והמניות הקיימות נרכשות ישירות מבעלי המניות בחברת הסטארט אפ, בשונה מעסקה רגילה שבה מקצים מניות חדשות ומכניסים כסף לחברה בתמורה למכירה. 

עסקאות שניוניות (Secondary) הפכו לנפוצות מאוד בגלל היתרונות הרבים שלהן, לדוגמה האפשרות לממש מניות לפני אקזיט. בעסקה שניונית יכולים מייסדי החברה והמשקיעים הראשונים למכור מניות שהם מחזיקים בשלב מוקדם יחסית, ללא צורך בדילול המשקיעים הנותרים, מאחר והקרן השניונית למעשה רוכשת את המניות שלה מבעלי המניות הקיימים בחברה.

החזר השקעה בפרק זמן קצר

עסקת סקנדרי פופולרית בעיקר בקרב משקיעי אנג'ל בחברות סטארט אפ מאחר והם לרוב המשקיעים הראשונים בחברות הטכנולוגיה בשלבים ההתחלתיים של המיזם והחברה. עסקה שניונית מאפשרת למשקיעים בחברות הטכנולוגיה להחזיר את כספי השקעתם בפרק זמן קצר ומהיר יחסית, זהו יתרון משמעותי עבורם, מאחר והם רואים את כספם חזרה לפני ההצטרפות של משקיעים גדולים כמו קרנות הון סיכון. אם המשקיע לא מבצע את העסקה השניונית ומצטרף משקיע גדול לחברה, אחזקתם של המשקיעים הראשונים עוברת דילול ועליהם להמתין עד שנוצר ערך משמעותי, ולא תמיד ההמתנה מבטיחה להם החזר גבוה יותר.  

עסקאות שניוניות יכולות לסייע גם לחברות סטארט אפ מאחר ובאפשרותן להקטין ולדלל את מספר המשקיעים בחברה ולהחליף את המשקיעים הראשונים במשקיע גדול לטווח ארוך. לכן, אין זה פלא כי יש יותר עסקאות Secondary בחברות הטכנולוגיה, ומעבר ליתרון המאפשר למשקיעי אנג'ל ולמשקיעים אחרים לממש את אחזקתם בחברה, עוד לפני האקזיט המיוחל, זהו אפיק השקעה שניוני שיכול לצנן את התלהבות המשקיעים לבצע אקזיט מהיר, וכך החברה זוכה לאורך נשימה והיא יכולה להמשיך להתפתח ולייצר יותר ערך עבור המשקיעים.

יתרונות רבים לעסקאות שניוניות

לעסקאות סקנדרי ישנם לא מעט יתרונות, היתרון המרכזי הוא האפשרות לממש מניות לפני האקזיט המיוחל. כמו כן, יתרון נוסף לעסקת סקנדרי הוא הקטנת הסיכון, ובנוסף החברה יכולה לגייס משקיע גדול כמו קרן הון סיכון המעניק לה אורך נשימה המאפשר לחברה להתפתח ולייצר יותר ערך.

חשוב לזכור כי הזמן הממוצע למימוש חברת סטארט אפ, כלומר הזמן הנדרש לאירוע אקזיט, עומד כיום על כ-10 שנים, וקרנות הסקנדרי בדרך כלל משקיעות בחברות סטארט אפ בשלב מאוחר ובוגר יותר, לרוב לאחר 8-4 שנים מיום הקמת הסטארט אפ, לכן עסקאות מסוג זה מקטינות את הסיכון עבור היזם המחזיק במניות בחברה שלרוב מהוות את רוב ההון שלו. יחד עם זאת ישנם שיקולי מס משמעותיים לצד היתרונות של עסקה שניונית, למשל מס הוני לעומת מס פירותי.

כיום יש פתיחות רבה לעסקאות שניוניות במניות של חברות סטארט אפ, ולא מעט יזמים ובעלי מניות בחברות הטכנולוגיה מחליפים מניות בחברה פרטית שעדיין לא נסחרת ולפני האקזיט.