החלטתם לפתוח עסק משפחתי? זה הזמן ללמוד כיצד מפרידים רגשות מעסקים ולומדים לחיות עם שניהם בו זמנית, בשביל שהמשפחה תישאר מאוחדת, בשביל שהעסק יצליח.
לא מעט סרטים וסדרות טלוויזיה, דרמות וקומדיות, עוסקות בהקמת עסקים משפחתיים וקריסתם לאורך השנים. אחרי הכל הקמת עסק משפחתי וקריסתו הוא סיפור מלא אמוציות, מורכב, מפותל שמעלה הרבה מאוד שאלות על היכולת שלנו להתגבר על אותו משפט ישן נושן ששגור בפי כל "לא מערבבים משפחה עם עסקים". אך יש מי שעושה את זה ועושה את זה טוב ויש מי, שלצערו, נכשל.
לפני שנסביר כיצד עסק משפחתי יכול לשרוד ולשגשג, נסתכל רגע על עסק רגיל, קווים כלליים להקמתו והצלחתו, ונשאל את עצמנו, על פי אותם קווים, כיצד עסק בו המשפחה מעורבת אמור לפעול, מה הוא אמור לעשות שונה ומה דומה.
עסק רגיל כידוע מתבסס על דבר אחד, להגדיל את הרווחים שלו. לשם כך ניצור תוכנית עבודה ברורה ומוגדרת (וריאלית), נעסיק כח אדם מקצועי ואיכותי, נעבוד עם ספקים שמאפשרים לנו ליצור ולשווק את המוצרים שלנו בצורה הטובה ביותר, נפנה לשווקים שמתאימים לנו, נמזער כמה שיותר עלויות והוצאות, וכל הזמן נשאף לאתגרים חדשים, ייצור מוצרים חדשים, פנייה לשווקים שונים, פתיחת סניפים נוספים, מבצעים מיוחדים לקהל ועוד.
את כל הדברים הנ"ל נעשה תוך ניהול קר של הדברים, אם עובד הוא לא טוב נפטר אותו, אם מוצר לא מוכר נשפר אותו או נוריד אותו מהמדפים, אם ספק מסוים לא עושה עבורנו את העבודה נפסיק לעבוד איתו וכן הלאה. כפי שנראה מיד, עסק משפחתי עובד מעט אחרת.
גם עסק משפחתי עובד בסופו של דבר על שורת הרווח, מטרתו להגדיל את הרווחים, אחרת הוא לא ישרוד. אך הדרייב של עסק כזה הוא גם לשמר את עצמו, את המורשת המשפחתית ולא פעם הריצה אחרי הרווח איננה הדבר העיקרי או המהותי שלו. למען האמת יש בעלי עסקים משפחתיים שיטענו, שהכסף הוא חשוב אבל לא מפריע להם להיות בינוניים בשורת הרווח כל עוד העסק שומר על ייחודו, הילדים והנכדים עובדים בו בהרמוניה, וניתן להעביר אותו לדור הבא.
מהו ניהול נכון של עסק משפחתי
הבסיס לכך היא אמנה משפחתית, היא לא חייבת להיות כתובה אך היא חייבת להיות מוסכמת על בני כל המשפחה. באמנה צריכים להיות מוסכמים סדרי ההיררכיה בעסק, סדרי העבודה, כיצד ומי יכול להיכנס לעסק ומי לא, באיזה שלב מתחילים לעבוד, שכר, חופשות ותנאים אחרים ועוד. אך הדבר שעומד בבסיסה של האמנה צריך להיות, חלוקת העסק וחלק זה צריך להיות מתועד ומוסכם על כל הצדדים.
אחד הדברים עליהם עסקים משפחתיים תמיד נופלים זו החלוקה על הבעלות של העסק. צריך שיהיה מוסכם כמה אחוזים יש לכל אחד מבני המשפחה בעסק, על פי מה זה מתחלק והאם כל אחד מבני המשפחה יכול לרכוש חלק בעסק.
בשביל שננהל עסק משפחתי בצורה טובה, אנחנו זקוקים לשני כלים עיקריים. הראשון, תקשורת בינאישית בתוך המשפחה. לא לחשוש לדבר על דברים שונים ובעיקר על כסף. ישנם אנשים שמעדיפים שלא לדבר בתוך המשפחה על כסף, אך כשמנהלים עסק ביחד, זה בלתי אפשרי.
הכלי השני הוא הגדרה משותפת של יעדים ותוכניות. בין כל בני המשפחה שמנהלים את העסק צריכה להיות מוסכמת הגדרת העסק, היעדים והתוכניות שלו לעתיד. אלמלא כן, כל אחד ימשוך את העסק לכיוון אחר, מה שעלול לפגוע בהתנהלות שלו ובתחרות שלו אל מול עסקים אחרים בשוק.
למידע נוסף אודות עסק משפחתי: http://www.dorot.biz
Speak Your Mind