רוצים לרכוש לעצמכם פיסת גן עדן קטנה? מקום בו תוכלו להתעורר כל בוקר ולא לשמוע צופרי אוטובוסים אלא רק ציוצי ציפורים? זה הזמן לחשוב על רכישת נחלה במושב. אנחנו נסביר לכם איך עושים את זה נכון
בימים בהם מחירי הנדל"ן גואים מעטים יכולים לחלום על רכישת נחלה, אם אתם ביניהם אז התמזל מזלכם אך לפני שתוכלו להגשים את החלום, עליכם לדעת כיצד זה מתבצע, שכן עסקת מקרקעין כזו אינה דומה לשום עסקה אחרת.
קצת מספרים והיסטוריה. בישראל יש כיום 4,000 נחלות פנויות לערך, המספרים משתנים בהתאם למכירות שונות שנעשות במהלך הזמן. בנוסף לנחלות אלו שמשרד החקלאות מעוניין למכור יש נחלות שהבעלים שלהם מעוניינים למכור, בדרך כלל לחבר'ה מהעיר שרוצים לעזוב את הרעש וההמולה לטובת פיסת אלוהים קטנה במושב.
כאן בדיוק מתחילה הבעיה. אם בעסקת מקרקעין רגילה כל מה שעלינו לעשות זה לרכוש את הנכס ולהעביר אותו על שמנו במינהל מקרקעי ישראל, אזי שהנחלות רשומות לא רק במינהל אלא מנסיבות היסטוריות שקשורות לרכישת קרקעות לפני הקמת המדינה, גם בסוכנות היהודית. ברוב המקרים, מדובר על קרקעות שאינן בהכרח שייכות למי שיושב עליהן אלא הן רק ניתנות לו שימוש בהן או שהן מוחכרות לו. לא פעם הקרקעות ניתנות לו לשימוש על ידי המושב (אגודה שיתופית), שקיבל אותן מהסוכנות והוא מסר אותן לשימוש מסוים למי שיושב עליה וכעת רוצה למכור אותה.
על מנת שהוא יכול לבצע את העסקה ואנחנו נוכל לעבור לגור בנחלה, הוא צריך לקבל את אישור המושב למכור את הנחלה וגם שהמושב יסכים לקבל את הרוכשים, דבר שלא תמיד קורה. על המושב להסכים גם לכל שינוי שבעל הקרקע החדש ירצה לעשות בשטח שבאמתחתו. נניח והוא רוצה לשנות את השטח החקלאי לשטח משרדים עליו לקבל אישור מהמינהל וגם מהמושב.
מבחינת תשלומים, אזי שהעסקה איננה פטורה ממס, למרות שהיא כן פטורה ממס שבח ומב מכירה. בנוסף על המוכר לשלם דמי הסכמה למינהל מקרקעי ישראל על המכירה, בדרך כלל מדובר על 5 אחוז מסך העסקה, לרוב עסקאות של נחלה עומדות על מיליוני שקלים, המחיר עומד ביחס ישיר לשטח הנחלה וכאן אנחנו מגיעים להבדלים שבין הנחלות.
על פי חוק יש 3 סוגי נחלות:
נחלה א': מדובר על שטח שבין שש לעשר דונם, ובו נמצא מקום המגורים עצמו. בשטח זה ניתן לבנות בית להורים, בן ממשיך, ונכד.
נחלה ב': הוא המשק החקלאי. עדיף שנחלה ב' תהיה צמודה לא', מטעמי נוחות אך זה לא הכרחי.
נחלה ג': כל שאר השטחים במושב, מדובר על שטחים משותפים אלא אם הם חולקו על ידי חברי המושב.
בדרך כלל כאשר רוכשים נחלה במושב, רוכשים את נחלה א' ונחלה ב' עם זאת יש מקרים בהם המוכר בוחר לא למכור את השטח החקלאי והוא מוכר רק את השטח עליו נמצא בית המגורים.
לפני שאתם עומדים לרכוש נחלה במושב, חשוב מאוד שתבחנו את הנקודות הבאות:
א.סוג המושב והאוכלוסייה שבו – ישנם מושבים בעלי אוכלוסייה הומוגנית – בעלי מכנה דתי, אתני, עדתי מסוים. תבחנו האם אתם יכולים להשתלב במושב על פי מאפיינים אלו.
ב.במידה ואתם רוצים להקים לצד בית המגורים שלכם גם בית לילד, תבחנו האם זה אפשרי, האם השטח גדול מספיק לשם כך.
ג.אם יש לכם ילדים קטנים תבחנו את מוסדות החינוך באיזור.
ד.היכן המושב ממוקם ומה דרכי התחבורה שעומדים לרשותו
ה.אם אתם לא חקלאים בהווה ואין לכם עבר חקלאי, תשאלו את עצמכם האם באמת אתם רוצים להיות בעלי משק חקלאי.
לפרטים ומידע נוסף על רכישת נחלה http://www.tmoshavim.org.il
Speak Your Mind